Nieuwsupdate van het Centre of Expertise for Creative Innovation. Lees deze email in je browser
Centre of Expertise for Creative Innovation
 

Volgende week zaterdag start in Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Week. Met dit jaar het thema: Picture This. Op het eerste gezicht een onschuldige oproep. Maar stel je nu eens écht voor dat we blijven leven zoals we nu doen… wat voor wereld zien we dan over 20, 50, 100 jaar? Picture This is een dringende oproep om dat beeld onder ogen te komen en het tij te keren. Daarbij is de inzet van ontwerpers onontbeerlijk, die andere denkrichtingen en de uitzonderlijke kracht van visualisatie inbrengen. 

In deze 'DDW Special' nemen we je in vogelvlucht mee langs enkele projecten uit het netwerk van het Cente of Expertise for Creative Innovation die te bezoeken zijn. We hopen je daar te zien!
Union of the Irreconcilables
Union of the Irreconcilables
21 oktober | 11:00 - 18:00  
Afstudeerwerk van Roze Paars, AMFI HvA

Een project dat de creatie van binnenuit onderzoekt. Roze heeft gebruikt gemaakt van wol en algenleer en het werk verzet zich tegen het huidige toxische productiesysteem in de modewereld. Een dromerig geluidslandschap leidt de bezoeker door verschillende stadia van het werk.
Meer info
Threads of Data
Threads of Data
Doorlopend 21 - 29 oktober
Troy Nachtigall, lector Fashion Research & Technology, HvA

Duik in het "Phygital" mode-landschap, een fusie van tastbare en virtuele dimensies. Ontdek hoe jouw gegevens niet alleen je stijlvoorkeuren weerspiegelen, maar je ook sturen naar milieubewuste keuzes. Interacteer met het state-of-the-art systeem, dat de diepe synergie tussen persoonlijke gegevens en digitale mode illustreert.
Meer info
Austral
Austral
Doorlopend 21 - 29 oktober
Tim Couwenberg, student AMFI, HvA

Maak kennis met 'austral', een multifunctioneel en aanpasbaar materiaal dat een gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen, waaronder duurzame mode, meubels en beeldhouwwerk. Tim maakt in zijn ontwerpen volop gebruik van dit innovatieve materiaal, waar hij eerder al mee exposeerde op de Salone di Mobile in Milaan.
Meer info
PONT programma
PONT programma
23 oktober | 12:30 - 17:00
Dutch Design Foundation en het Ministerie van OCW slaan de handen ineen met PONT, een samenwerking rondom de inzet van ontwerpkracht bij maatschappelijke vraagstukken. Met o.a. demissionair staatssecretaris Gunay Uslu, Wina Smeenk, lector Societal Impact Design, Inholland en Martijn de Waal & Jorgen Karskens van het lectoraat Civic Interaction Design, HvA. Aanmelden kan via deze link.
Meer info
Zorgen voor de verzorger
Zorgen voor de verzorger
24 oktober | 15:00 - 17:30
Hester Dibbits, lector Cultureel erfgoed & Rosa Mul, junior onderzoeker, AHK
Hester en Rosa laten je kennis maken met 'Emotienetwerken'. Deze methode nodigt mensen uit om hun gevoelens rond alledaagse cultuurverschijnselen uit te wisselen. In deze sessie onderzoeken we wat deze methode kan betekenen voor mensen die anderen verzorgen. Deze workshop is onderdeel van Embassy of Inclusive Society, partner van het Centre of Expertise for Creative Innovation.
Meer info
The Camera Car Fair
The Camera Car Fair
Doorlopend 21 - 29 oktober
Tessa Steenkamp. design onderzoeker, HvA
Scan-auto's kunnen zo veel meer dan alleen parkeercontrole. Ze kunnen gestolen auto's identificeren, fietsers tellen, zwerfvuil op straat identificeren of gezochte criminelen herkennen. Wat ziet de camera in jouw stad dat jij niet ziet? Ontdek de reis die de gegevens afleggen en hoe ze worden gebruikt. Welke functies vind je een goed idee - en waar ligt volgens jou de grens?
Meer info

De expositie ‘The Living Archive’ laat je kennismaken met alle zestien Innovatielabs-projecten, waarin de afgelopen maanden uiteenlopende innovatieve ideeën voor de culturele en creatieve sector zijn onderzocht, getest en verbeterd. Aanvullend worden de bevindingen gepresenteerd van een team van onderzoekers dat de projecten heeft gevolgd. Zij delen hun belangrijkste inzichten aan de hand van vier thema’s. Sabine Niederer, lector Visual Methodologies, HvA en Nick Verouden, senior onderzoeker, HvA werkten mee aan het thema Publieksparticipatie.
DRIVE festival 2023
De Dutch Design Week is niet alleen een expositie. Het is ook een ontmoetingsplek voor ontwerpers en onderzoekers. Het jaarlijkse DRIVE Festival is een belangrijk onderdeel van DDW waarin onderzoek en innovatie centraal staan. Verschillende onderzoekers en ontwerpers vanuit het netwerk zijn daar aanwezig om hun visie te geven over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied, of hun onderzoek te presenteren. Het is ook mogelijk om DRIVE 2023 digitaal bij te wonen.
Understanding participation fatigue
Understanding participation fatigue
23 oktober | 10:30 - 11:30 uur
Guido Stompff, lector Design Thinking, Inholland
Er wordt steeds vaker mét anderen ontworpen in plaats van vóór anderen. Maar in het sociale domein heeft dit geresulteerd in participatiemoeheid. Om de praktijk van participatief ontwerponderzoek te verbeteren, doet Guido verschillende aanbevelingen die in de praktijk getest worden.
Meer info
Urban Belonging
Urban Belonging
24 oktober | 10:30 - 11:30 uur
Carlo de Gaetano, onderzoeker lectoraat Visual Methodologies, HvA

Carlo vertelt over het onderzoeksproject Urban Belonging dat onlangs in de prijzen viel. Een project dat zich richt op het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij stedelijke planning door prioriteit te geven aan de perspectieven van gemarginaliseerde en diverse gemeenschappen in Kopenhagen.
Meer info
Designing the Circular Economy
Designing the Circular Economy
25 oktober | 10:30 - 11:30 uur
Inge Oskam, lector Circulair Ontwerpen & Ondernemen, HvA

Inge vertelt over haar onderzoek naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat weggegooide spullen hun waarde kunnen behouden, ook al verandert hun vorm en functie. Daarnaast laat ze tijdens een workshop zien hoe je nieuwe ontwerpen kunt maken met overgebleven materialen.
Meer info
We delen veel nieuws uit het netwerk en onze activiteiten via LinkedIn.
Volg CoECI op LinkedIn.

Heb je vragen, suggesties of wil je samenwerken? We horen graag van je!

hello@coeci.nl
www.coeci.nl


Het Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) is het kennis- en innovatienetwerk voor de creatieve industrie. CoECI initieert en realiseert onderzoeksprojecten die richting en vorm geven aan grootstedelijke transities en tevens bijdragen aan versterking van de sector. Zo verbindt CoECI nieuwe kennis en talent aan bedrijven en maatschappelijke organisaties.
 


Centre of Expertise for Creative Innovation is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hogeschool Inholland en de Gerrit Rietveld Academie.

Ons postadres is:
Benno Premselahuis - Kamer 04A11
Rhijnspoorplein 1 - 1091 GC - Amsterdam

Schrijf je uit van de nieuwsbrief